Sunday, 16 December 2012

.:: Kata Hati ::.

"DERITA HATI"
Bila cinta adalah nafas, ku ingin hidup lebih lama.
Bila cinta adalah suatu keindahan, ku ingin selalu memandangnya. Bila cinta adalah luka, ku tak peduli akan sakitnya, ku ingin selalu mencintaimu dan tak peduli pedihnya cinta itu. Kalau cinta itu adalah air mata, biarlah mengalir seperti embun, dan bila cinta sakiti jiwaku, ku kan tetap tersenyum meskipun aku terpaksa tersenyum di dalam duka.

"DOA DAN TANGISANKU"
Kau bukan untukku
Telah lama kita lalui
Masa² yang menghiburkan hati, bersama dalam kebahagiaan, teringat
saat² pertama, untaian kata² saat kau menyapa, teringat lengkungan senyuman di wajahmu, menghiburkan kesedihanku, teringat canda tawamu yang selalu membuatku rindu.
Tapi, kini kau telah pergi, bersama orang yang lebih di cinta, tak tau bahwa ku tetap menanti.
Kini, ku tahu ku tak pantas untukmu, diri ini tak bisa banyak berucap, hanya berdoa dan berharap bersamanya kau kan bahagia.

"PUDARNYA CINTA"
Mencintai dengan sepenuh hatiku, seluruh jiwa dan
ragaku, telah ku serahkan untukmu, hanya tinggal rasa dan kulitku saja yang tersisa, begitu besar cintaku padamu, hanya tinggal hitungan hari aku berhubungan denganmu, di selembar kertas kita telah mengukir mimpi, begitu indah mimpi itu, sehingga sulit untuk aku lupakan, kau menanam benih² cinta di hatiku. Itu semua tumbuh subur dalam perasaanku, namun semuanya telah layu kerana perubahan dirimu, dulu hatiku secerah pagi dan seindah malam, tapi kini tinggal malam yang tidak berbintang, setelah kau tega pergi dari hatiku.

Saturday, 15 December 2012

.:: Senyumlah, Wahai Hati ::.

Tersenyumlah wahai diri, kesedihan itu takkan abadi.. Roda kehidupan selalu berputar.. Adakalanya bahagia terasa, adakalanya sedih merintih dan juga berair mata...

Tapi tahukah kalian? Ada DIA yang selalu menatapmu lembut, DIA tahu yang terbaik untukmu, DIA memberi apa yang engkau perlukan, bahkan selalu menuruti apa yang engkau inginkan...

Semua yang berjalan sesuai dengan rencanaNYA.. Jadi, untuk apa engkau resah atas sesuatu yang belum pasti? Bukankah janjiNYA itu pasti? DIAlah ALLAH yang maha mengetahui, DIA yang maha memberi.. DIA yang akan memberi kepadamu segala yang engkau mohonkan dariNYA...

Ketahuilah, jika engkau menghitung nikmat ALLAH, nescaya engkau tidak akan pernah mampu menghitungnya... Maka, bersyukurlah.. Hidup terus berjalan meski terkadang kenyataan tak seperti yang di inginkan, yang dicintai kadang pergi, yang di dambakan kadang menghalang, maka dekatkanlah dirimu denganNYA nescaya DIA akan mengerti perasaanmu...

Ini sebahagian ujian dariNYA.. DIA takkan menguji hambaNYA melebihi kemampuannya. Bukankah manusia itu memang di uji untuk mengetahui sejauh mana yang paling bertawakal kepadaNYA.. Maka tetaplah Istiqamah! Masih ramai di luar sana yang lebih sakit dan menderita...

Namun, percayalah... Selalu ada hikmah di sebalik kejadian, selalu ada kemudahan setelah kesulitan.. Semua pasti indah pada waktunya, itulah janjiNYA... Maka, tersenyumlah wahai hati!

Friday, 14 December 2012

.:: Hidup Ini ::.

Hidup ini umpama roda.. Terkadang kita berada di atas dan terkadang kita akan berada di bawah.. Jika hari ini kita gembira, belum tentu kita akan merasakan kegembiraan yang sama pada hari esok.. Jika hari ini kita bahagia, belum tentu esok masih lagi menjanjikan kebahagiaan yang sama.. Begitulah sebaliknya, kerasa roda kehidupan itu sentiasa berputar.

Namun, ingatlah.. Jika kita bersabar, pasti ada kegembiraan dan kebahagiaan yang kekal buat kita kerana sesungguhnya kita takkan pernah rugi kerana menjadi orang yang SABAR..

"Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku 'kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku.."

Tuesday, 9 October 2012

.:: Beautiful Day! ::.


# Semoga akan ada hari yang indah buat kita... Buat Aku! Buat Kamu! Buat Dia! #

Monday, 8 October 2012

.:: Istikharah, itu Perlu ::.

Bismillahirrahmanirrahim...

Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahui segala perkara yang ghaib.

Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusanku ini adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatilah bagiku padanya dan seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya.

>:: Amin Amin Ya Rabbal Alamin ::<


# To move on, I have to be strong. To be strong, I have to be happy. To be happy, I have to love like I haven't been hurt! #

Sunday, 7 October 2012

.:: Seteleh, Sekian Lama ::.

Setelah sekian lama menyepi... berdiam.. dan mendiamkan diri...
Now... I'm back...

Waaahhh... da berhabuk... macam² yang da bersarang kat blog I nih... 
labah²... lipas... tikus... tupai... ha menatang apa lagi yang nak disenaraikan.. wakakaka
itulah rajin sangatkan... macam ni lah jadinya...

Sekarang I kembali dengan semangat baru... dengan keyakinan baru utk terus melangkah dan melangkah.. (yer la tuh! hehehe  x_x)

Lama sangat berdiam dan mendiamkan diri.. rasa macam sekejap jer... tapi rupanya makan bulan jugak la I diam...
Berdiam dan mendiamkan diri atas alasan dan bersebab...

Apa² pun yang terjadi... LIFE MUST GO ON!


^__^


Monday, 13 August 2012

.:: Ramadhan 24 ::.



Firman Allah,
"Sesungguhnya Kami telah menurunkan al-Quran ini pada malam al-Qadar.
Apakah yang kebesaran yang terdapat pada malam al-Qadar? 
Malam al-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. 
Pada Malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara yang ditakdirkan berlaku pada tahun berikutnya. Sejahteralah malam itu hingga terbit fajar." (al-Qadr:1-5)

Friday, 10 August 2012

.:: Ramadhan 21 ::.


# Salam 21 Ramadhan #

Ramadhan tahun rasa pelik sangat...
selalunya bila lagi seminggu nak raya semua persiapan raya da siap...
segala macam kuih muih
baju raja berpasang²

tapi tahun ni?
ummm 1 apa pun tak beli lagi...
kuih belum beli...
baju raya pun baru ada sepasang...

kenapa tak der mood langsung nak shopping raya tahun ni yea??

asal gi jalan kat masjid jamek, bukan baju kurung yg I usha... 
tak habis² menambah koleksi long dress...
takkan nanti gi beraya umah kawan² nak pakai long dress kot...

kawan²?
ada ker my best fren yang raya kat kampung?
ummm mungkin nih la salah satu sebab I tak der rasa nak raya...
semua best fren raya umah mertua...
so tahun nih I raya sorang²

ummm cedihnya.... =(

tak per la... nak wat cam ner kan... 
itulah adat kehidupan...

yg da ada family kena la dahulukan family.. then baru kawan²..

minggu depan if tak sibuk nak gi pusing² kat jalan tar...
cari baju...
harap² next week tak la se'bz' minggu nih...

apa² pun... salam 21 Ramadhan kwn²...
selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah terawih...
=)


Thursday, 9 August 2012

Friday, 3 August 2012

.:: 11 jenis manusia didoa Malaikat ::.

PERCAYA kepada malaikat adalah antara rukun iman. Ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan sudah tentu seseorang yang didoakan malaikat mendapat keistimewaan. Dalam hidup, kita sangat memerlukan bantuan rohani dalam menghadapi ujian yang kian mencabar. Bantuan dan sokongan malaikat sangat diperlukan.

Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: "Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci."


2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia."


3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan."


4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf."


5. Kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Jika seorang imam membaca...(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu."


6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat."


7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal."

"Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: "Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?"

Mereka menjawab: 'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat."


8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata 'aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan."


9. Orang yang membelanjakan harta (infak).
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak."


10. Orang yang sedang makan sahur.
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur."


11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh."

Wednesday, 1 August 2012

.:: Ramadhan 12 ::.


#Salam 12 Ramadhan #

Ya Allah berkatilah ibadah ku pada hari ini...
Kuatkan iman ku...
Tingkatkan kesabaranku
Teguhkan hatiku dalam menghadapi segala dugaan dan ujian dari-MU.

Ya Allah dengarkan aku.
Sanggupkan aku dalam keadaan yang sulit.
Aku tahu aku mampu dan aku sanggup dengan bantuan-MU

Amin amin Ya Rabbal alamin.

Tuesday, 31 July 2012

.::Kempen - 1 Hari 1 Click::.

as'salam kawan2...
=)

tetiber jer dapat idea nak wat kempen cam nih..
agak2nya ada tak yang nak click eh?

ngeee... mintak tolong kawan2 tolong click yer iklan yang ada kat:


or yang kat:



or yang kat:


kawan2 yang da click sila komen this n3 keh...
pastu I akan balas clik kat blog korang...
ngeeee... =D

tq kawan2...

Thursday, 26 July 2012

.:: Ramadhan 6 ::.



# Salam 6 Ramadhan #

Ya Allah..
hari ni letihnya tak terkata..
bukan stakat letih.. mengantuk pun ada..
sampai pagi tadi pun tak terbangun utk sahur..

even penat tapi berbaloi2...
semalam pi beli barang2 utk rumah en aBg..
beli barang2 utk bilik.. hall and dapur...
last skali singgah nilai pi cari langsir n carpet...

alhamdulillah... bila en aBg suka dengan warna langsir yang I pilih...
(^_______^)

lepas siap jahit langsir... terus singgah umah and pasang...
da cam nak raya plak.. hehehe...

ummm bila da siap pasang and bentang carpet... puas hati sangat...
rasanya macam tak sia2 berpenat lelah lari sana lari sini cari barang.. hehehe

tambah2 heppi bila en aBg cakap:
"nanggg kacak... pandai awk pilih...sy suka sangat2"
(^_________^)

umm pas nih tggu nak masukkan perabot jer lagi...
rasa tak sabar nak tengok umah tuh complete...

ilham dr kami berdua..
(*_~)

Tuesday, 24 July 2012

.:: Ramadhan 4 ::.


arinih rasa cam lambatnya jarum jam berputar...
baru pukul 1.. means lambat lagi nak balik n buka puasa...
da la pagi tadi just minum segelas susu jer utk sahur...
skrg nih perut da macam bergendang sakan jer rasanya...

bila time2 puasa cam nih asyik teringat makanan jer...
arinih terasa2 spaghetti dalam mulut...
tak leh jadi nih... petang nih berbuka wajib kena cari spaghetti...

kat mana nak cari eh??
secret recipe kah? or pizza hut kah?
or buat sendiri?

umm lau buat sendiri takut tak sedap plak...
hahahaha...

maklum ler I nih yg terror habis dalam bab masak memasak nih...
ekekekeke...

hantam saja la labuuu...
so petang nih nak kena gi k4 cari bahan2..
sedap ke tak sedap ke yg penting cuba dulu...
hehehehe...
kot2 la spaghetti yg I buat tuh menjadi...
(^____^)

so, kawan2 apa menu berbuka korang utk petang nih?

Monday, 23 July 2012

.:: Ramadhan 3 ::.


arinih da masuk 3 ramadhan.. umm ada lagi 27 hari nak puasa sblm sambut raya..
tahun nih puasa cam tahun2 lepas jugak...

cuma ada sikit beza... =)

beza apa?

>sambil senyum2<
ada la.. mana leh bitaw... 
rahsia..
(^_____^)

1st day sahur n buka puasa bersama ngan family tersayang kat kampung... 
2nd day berbuka puasa plak ngan en aBg (^____^)

arinih berbuka ngn sapa eh?
ummm tak taw lagi...

rindu kat kawan2 lama la plak...
bila nak arrange iftar sama2 cam tahun2 lepas...

apa2 pun.. selamat menempuhi bulan Ramadhan yang penuh barakah...
semoga setiap amalan kita di berkati dan di terima oleh Allah s.w.t.
amin...
(*_~)

Sunday, 22 July 2012

.:: Ramadhan 2 ::.


arinih da nak balik KL..
tak sempat nak berbuka puasa ngan famili...

en aBg la kalut nak balik KL...
ummm so gerak nanti pas zohor...
nak kena jemput si en aBg kat umah...

ummmm... berdebar nya...
hakhakhak
(^_____^)

Saturday, 21 July 2012

.:: Ramadhan 1 ::.


selamat berpuasa to:

my beloved famili
my beloved en aBg (*_*)
&
my beloved frens...

semoga semua sentiasa berada dibawah lindunganNYA..

Friday, 20 July 2012

.::I just wanna be Happy!::.



.::Mimpi::.

malam tadi dalam mimpi I menangis...
apa maknanya bila mimpi menangis?

sampai ke pagi bila da bangun still rasa sendu..
aduh pilu tuh masih terasa smpi sekarang..

ummm takder mood nak wat keje arinih...

rasa cam nak fly terus balik kampung...

#mom... dad... I miss you!

Monday, 16 July 2012

Saturday, 14 July 2012

Thursday, 12 July 2012

.::Ramadhan::.


Ramadhan
is just around the conner...
puasa 21 julai... its about 8 hari jer lagi sebelum masuk bulan Ramadhan...

korang2 da habis ganti puasa ker?
sapa2 yang lom habis ganti puasa cepat2 la ganti yea...
supaya nanti korang tak der la nak kena ganti puasa yang ber'double double"...

berdebar2 plak rasanya nak sambut puasa tahun nih..
terpikir plak... tahun nih nak gi terawih kat mana and siapa yang nak temankan gi terawih huhuhu...
sbb tahun2 lepas gi terawih kat masjid taman desa dan di temani oleh "dia"..
tahun nih mungkin kena pi terawih sowang2 memandangkan dah "takder per2" ngan "dia"
huhuhu

ahhh.. nak buat amal ibadat tak payah tunggu nak berteman...
sebab dalam kubur nanti pun sorang jugak kan... 
so... tak salah pun lau nak kena pi terawih sowang2!

=)

so.. kepada kawan2 semua...
mungkin terlalu awal kot nak wish...
tp tak per la.. nak wish gak.. ekekeke...

"Selamat Menyambut Bulan Ramadhan"

.::Kau Bukan Milikku::.


aku tak ingin menangisi utk dirimu yang bukan milikku...!




Wednesday, 11 July 2012

.::Bila Harus Membuat Pilihan::.



bila ku harus membuat pilihan...
yang mana harus ku pilih...

kiri atau kanan???

buntu!

kanan - utk kebaikan diri aku sendiri
>tp aku tak punya kekuatan utk menghadapinya<

kiri - makin lama hanya akan mengundang sesuatu yang tidak diingini belaku..
>aku juga tidak punya kekuatan utk menghadapinya pada masa akan dtg<

aku tak punya jawapan...
tp jawapan itu yang aku perlu berikan!

.::Mencari RedhaMU::.


♥ Aku mencari redha Allah, kerana di hujung kehidupan itu, aku akan bertemu denganNYA ♥

♥ Aku ingin meraih redhanya Allah, kerana dengan redhaNya kehidupan ini lebih berkat dan tenang ♥

♥ Aku inginkan redha Allah, kerana tanpa redhaNya segala amalku pasti tiada istiqamah ♥

"Ya, Allah.. berkatilah usia ku, ampunilah diriku dan redhailah setiap amalku.. Sungguh aku ingin redha-Mu bukan redhanya seorang manusia.."


.::Tanya Sama Hati::.

>mode<
sayu mayu di pagi hari yang mendung!

nape?

ntah.. tak taw napa!



.::Motivasi Hati::.

hanya sekadar ingatan utk diri sendiri..


.::Gud Nite::.


it's time for me to catch my dreams...
I wanna see you in my dreams coz I miss u so much!

gud nite every1...
gud nite to sum1 that i luv and gud nite to all of u who luvs me!
>hahaha ada ker?<
sleep tide n sweet dreams...

=)


Monday, 9 July 2012

.::U Made Me Complete!::.


malam nih terasa nak jiwang sangat2.. huhuhu...
bukan per nak meluahkan apa yang ada dalam hati sebelum terlambat...
manalah tahu ntah esok ntahkan lusa mata nih akan terpejam...
takut tak sempat nak luahkan segala rasa dalam hati nih.. hehehe
>poyos!<

sapa2 pun yg penah singgah dalam hati nih... dalam hidup nih...
ternyata korang sangat istimewa...
samada yang lama atau yang baru...
tersangat istimewa....
tak mampu utk aku melupakan even kita da tak bersama...
>mungkin ini pengakuan berani mati! hahahaha<

kepada abg yang lama.. mungkin tak der jodoh utk kita bersama...
atau mungkin mmg jodoh kita tak tertulis untuk bersama...
walau apa pun aku akan tetap terus ingat n kenang apa jer yang abg penah lakukan...
mungkin dulu aku pernah cakap yang aku benci...
tapi itu semua kat mulut jer... tak sampai pun kat ati...
>macam abg tak taw cam ner ati pempuan kan hehehehe<

utk si en abg... sy nak awk tau... awk sangat istimewa dalam hidup sy...
>malu kowt nak ngaku!<

sy tak taw nak describe cam ner... n tak der even sepatah kata pun yang dapat sy ungkap utk gmbrkan perasaan sy pada awk....
yang saya tahu... awk buat sy rasa...
"...u made me complete!..."

hati sy cuma ada 1... dan takkan pernah ada gantinya...
jagalah ia...
fahamilah ia...
sebagaimana sy menjaga hati awk...
sebagaimana sy selalu cuba utk fahami hati awk...

.::Holiday::.

tetibe rasa cam ada keinginan nak pegi holiday jer..
nak kata da lama tak pegi holiday last 2 weeks baru pas gi holiday kat kuantan ngan family...
tapi biasa la.. bila dapat holiday time weekend jer tuh yang rasa cam tak puas tuh..

aiiiyakkk... apasal la malas sangat nak wat keje nih...
dalam pala otak nih rasa cam nak pi holiday kat tempat2 sejuk jer..
beshnya lau dapat gi bergalak2 kat genting or pi bersantai2 kat cameron highlands..
or maybe besh nya lau dapat rest kat bukit tinggi...
or relaxing kat fraser hill...

wahhhh... banyak nya tempat nak pegi... adoi... tak larat da nak dok KL sbnrnya...
nak gi duduk kat satu tempat yang boleh datang kan ketenangan..!
I really need to relax and away from here!

bila da teringat kat tempat2 sejuk nih.. tetiba lam ati rasa tak sabarnya nak gi sabah...
dalam perancangan nak pegi kundasang...
tapi bila pk tiket flight lambat lagi daaa...
hujung bulan Jan 2013 nanti tiket flight...
adoiii.. lmbtnya lagi...
takkan la nak kumpul smua stress nih sampai tahun depan...
mau giler plak jadinya....

iskhhhh... tak bleh jadi nih...
mungkin nak kena rancang 1 percutian budget...
hehehehe.... 
idea? idea??
datang la cepat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.::Tabung nak gi Holiday::.

Leave ur name and ur blog link here, i'll visit u back.. tq =)