Wednesday 2 November 2011

mY bfast for Today

Hari nih bfast layan nasik kerabu sowang-sowang... tak ada geng.. pagi nih aku santap nasik kerabu + telor masin + ayam goreng dan se"mug" besar air melo.. just makan kat depan PC jerk... huhuhu

Harga nasik kerabu 5 hengget.. ayam da la kecik jer... telor masin plak, telor putih jer yang banyak.. telor putih sikit giler... hadoi... mahai betul.. makan pagi jer dah sama harga makan lunch plak.. tapi nak wat cam ner???? tak banyak pilihan yang ada...

Tak per la.. mahal pown mahal la... dengan lafaz  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ dan di ikuti اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْمَا رَزَقْتَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ aku pun memulakan santapan.. Semoga berkat nasik kerabu yang aku makan dan semoga aku tak berkongsi nasik kerabu aku nih dengan syaitan nirrojim... Amin...

Tgk la telor masin tuh.. telor kuning sket sangat... hurm, da la tak makan telor putih!

Nasik Kerabu yang berharga rm 5.. mahai!

mY pebret... milo 0
Resepi Nasi Kerabu:

Bahan-bahan (sambal) 5-6 orang

15 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
3 batang serai – diketuk
2 sudu minyak masak
1/2 inci belacan
4 cawan santan
Garam dan gula

Bahan-bahan (ulam kerabu)

Daun kesum
Bunga kantan
Kobis
Kacang panjang
Taugeh

Bahan-bahan (nasi)

Beras
Pewarna biru (resepi asal guna bunga seri pagi)

Bahan-bahan (ikan)

4 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam
Garam dan gula

Bahan-bahan (kerisik)

Kelapa parut

Cara-cara

Untuk sambal – kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering. Tumis bahan kisar dan serai selama 10 minit, kemudian masukkan belacan, santan, garam dan gula. Masak sehingga pekat.
Untuk ulam kerabu – semua bahan dihiris nipis-nipis kecuali taugeh. Gaul hingga sekata.
Untuk nasi – masak nasi seperti biasa, cuma tambah pewarna biru.
Untuk ikan – rebus ikan sehingga lembut. Asingkan isi daripada tulang. Goreng isi ikan dan bawang merah tanpa minyak. Masukkan lada hitam, garam dan gula.
Untuk kerisi – goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga keperangan.
Hidangkan nasi kerabu dengan telur masin, solok lada, ikan kering, ayam goreng atau keropok goreng. Lagi sedap kalau ada budu yang diperah limau nipis/kasturi.

resepi nih aku dapat dari SINI

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.::Tabung nak gi Holiday::.

Leave ur name and ur blog link here, i'll visit u back.. tq =)